top of page

Enerji Depolama Sistemleri Zirvesi Düzenlendi!

9 Haz 2023

Huawei ve Partner EGS sponsorluğunda, Harvard Business Review Türkiye ve EDİDER'in stratejik iş ortaklığıyla Enerji Depolama Sistemleri Zirvesi 8 Haziran'da Sakıp Sabancı Müzesi The Seed'te düzenlendi.


Enerji Depolama Sistemlerine dair dünyadaki en iyi uygulama örnekleri, en yeni iş modelleri ve Türkiye'nin enerji sektöründe önümüzdeki dönemde atılacak adımların ele alındığı zirvede, sektörün öncü isimleri ve altı paydaş derneğin katkılarıyla iki panele yer verildi.


Zirvenin açılış konuşmasını, Huawei Digital Power Avrupa Başkanı Chen Le yaptı. Chen Le de Huawei Digital Power'ın sıfır karbon hedefiyle, akıllı bir dünya için, dijitalleşmeye öncülük ettiğine dikkati çekerek, hedeflerinin sürdürülebilir, daha yeşil bir gelecek olduğunu söyledi.


Huawei Digital Power'ın Türkiye'de faaliyete başladığı 2021'den bu yana, ülkenin güneş enerjisi alanındaki faaliyetlerine katkıda bulunmaya devam ettiğini dile getiren Chen Le, verimli bir dijital güç ekosistemi oluşturmak için iş ortaklığına ve güneş enerjisi endüstrisinde işbirliğiyle çalışmaya kararlı olduklarını aktardı.


Daha sonra zirvenin tanıtmı ve amacını anlatmak için başkan yardımcımız ve Partner EGS CEO'su Dr. Alper Terciyanlı söz alarak dağıtık depolama sistemlerinin enerji dönüşümünde üstleneceği rolü ve yeni iş modellerinin geliştirilmesi, uygulanması konusundaki düşünceleri paylaşmak için bir arada olduklarını anlattı.


Terciyanlı, yenilikçi iş modellerinin gelişiminde regülasyonların önemli rol oynadığını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Lisanssız üretim tesislerinin piyasaya hızlı ve doğru şekilde entegrasyonu, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji depolama sistemlerinin organize elektrik piyasalarına katılımının piyasa ve elektrik fiyatları üzerindeki etkileri, enerji depolama sistemlerinin şebekeye bağlantısında karşılaştığımız teknik zorlukları ve belirsizlikleri aşmak için hangi adımların atılması gerektiği, dağıtık enerji kaynaklarının ve bu sistemlerin işletilmesinde kullanılacak teknolojilerin, 10 yıl sonra nasıl bir elektrik piyasası yaratacağı, enerji depolama sistemlerinin Türkiye'nin enerji geleceği özelinde bir yol haritası oluşturacaktır."


İlk panelde, "Enerji Depolama Sistemlerinin Bugünü ve Geleceği" konusu incelendi. Moderatörlüğünü EDİDER Başkanı Elif Düşmez Tek’in üstlendiği oturumda Renecore Energy CEO’su İbrahim Erden, Sanko Enerji CEO’su Hakan Yıldırım, Polat Enerji CEO’su Arkin Akbay ve Borusan EnBW Enerji CEO’su Enis Amasyalı konuşmacı olarak yer aldılar.


Panelde enerji depolama uygulama alanları, mevcut yasal düzenlemeler, dağıtık enerji depolamanın yaygınlaşması için yapılması gerekenler ve enerji depolama teknolojilerinin Türkiye’deki üretim potansiyeli gibi konular ele alındı.


İkinci panelde, EDİDEREnerji Depolama Sistemleri Derneği (EDSİS)Enerji Ticareti Derneği (ETD)Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD)GÜNDER ve Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) gibi güneş, rüzgâr, elektrik üretimi ve ticareti, enerjide dijitalleşme ve depolama alanında görev alan altı derneğin yer aldığı Paydaş Dernekler Özel Oturumunda, "Temiz Enerjiye Geçişte Yeni İş Modelleri ve Enerji Depolamanın Rolü" konuları tartışıldı. EDİDER Başkan Yardımcısı Dr. Alper Terciyanlı’nın moderatörlüğünü üstlendiği oturumda ETD Başkanı Murat Kirazlı, TÜREB Başkan Yardımcısı Erinç Kısa, EÜD Başkanı Cem Asik Aşık, GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli ve EDSİS Başkanı Kâmil Çağatay Bayındır konuşmacı olarak yer aldılar.


Bu panelde, enerji dönüşümünde önemli bir rol oynayacağı öngörülen dağıtık depolama sistemlerinin yaygınlaşması için gereken yeni iş modelleri, regülasyon boşlukları ve bariyerler, lisanssız üretim tesislerinin piyasaya entegrasyonu, organize elektrik piyasalarına katılımın piyasa üzerindeki etkileri ve enerji depolama sistemlerinin şebekeye bağlantısı konuları gündeme geldi.


Enerji Depolama Sistemleri Zirvesi, Huawei Digital Power Türkiye Genel Müdürü Zhao Guanliang’ın kapanış konuşmasıyla sona erdi.


Zirveyi kaçıran ya da yeniden izlemek isteyen okuyucularımız aşağıdaki bağlantıdan Enerji Depolama Sistemleri Zirvesi'ni izleyebilirler.



bottom of page